BLOG

LA atelier Amsterdam

duurzamere keuze

Laura Aarendonk, juni 2024

SAMEN VERANTWOORDELIJK

Als bedrijf én als consument hebben we allemaal de verantwoordelijkheid voor de impact op het milieu met onze keuzes. Er wordt mij veel gevraagd waarom zijden bloemen duurzamer en milieuvriendelijker zouden zijn dan ‘echte’ bloemen. Ik zeg dan dat hierop geen snel antwoord bestaat. In deze blog geef ik duidelijk en kort antwoord op deze vraag. Een groot deel van de duurzaamheid heeft namelijk te maken met het doel waarvoor je het gebruikt. Zo kun je bloemen kopen voor je bijvoorbeeld je bruiloft of begrafenis, dit zijn ‘evenementen’ die maar één dag duren. Ik zal je vertellen welk proces eraan voorafgaat om de bloemen op je ‘evenement’ te krijgen.

DE BLOEMENINDUSTRIE

Als je kijkt naar de huidige bloemenindustrie valt er namelijk nog een hoop te behalen wat MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) betreft. De bloemenindustrie is een van de meest vervuilende industrieën omdat bij de teelt van bloemen veel pesticiden gebruikt worden. Daarnaast wordt er ook veel water gebruikt in de landen waar hier eigenlijk veel schaarste van heerst. Want de meest mooie en tropische bloemen die wij hier in Nederland willen hebben komen met het vliegtuig uit verre landen zoals Kenia en Ethiopië (Afrika). Dit betekent een grote CO2-uitstoot van het transport, ook vanwege de afstand van het productieland en de consument in Nederland. Ervan uitgaand dat de ‘echte’ bloemen niet langer dan een week staan en je dus elke week nieuwe bloemen koopt, herhaalt dit proces zich elke week. In het geval van een bruiloft of begrafenis is dit zelfs één dag! Daarna gaan de bloemen weg. Hier valt dus nog een hele grote stap te nemen voor de uitvaartondernemers (zij adviseren de nabestaanden) en de nabestaanden (zij maken de keuze).

DE KEER’ZIJDE’

Maar ook van échte zijden gemaakte bloemen zijn belastend voor het milieu. Echte zijden worden namelijk gemaakt van cocons van ‘zijdemot rupsen’. Om de zijde uit deze cocons schoon te maken moeten de rupsen eruit en moet het gebleekt en geverfd worden. Bij dit schoonmaakproces gaan er rupsen verloren en komt er vervuild afvalwater vrij. De bloemen die nu verkocht worden zijn dus nog zelden van échte zijden gemaakt. Op dit moment is polyester een van de belangrijkste kunststoffen die bij de productie gebruikt wordt. Polyester wordt gemaakt van olie en gerecycled plastic.

WAT KIES JIJ?

Mijn conclusie is dat wij op dit moment niet in staat zijn om 100% duurzame keuzes te nemen. Maar onze verantwoordelijkheid naar onze kinderen is om duurzameRE keuzes te maken welke leiden tot een mooiere wereld. Wij zijn de generatie die hierin verandering moeten brengen. De generaties na ons zullen ook weer duurzameRE keuzes maken en ik ben ervan overtuigd dat wij op deze manier samenwerken met de toekomst! Wat kies jij?